台湾国立中兴大学生医工程研究所张健忠所长及王惠民教授应邀来校做学术报告

96日下午15时,国立中兴大学生医工程研究所的张健忠所长及王惠民教授应邀在南京理工大学环境与生物工程学院报告厅为我们介绍了他们在生物医药工程领域的最新进展。生物工程系金明杰教授主持了这场学术报告,张健忠所长向生物工程系系主任汪俊松教授赠送了国立中兴大学纪念品。

张健忠所长和王惠民教授分别做了题为< E 33;line-height:115%;font-family:times new roman,serif;font-size:16px;mso-bidi-font-size:18px;mso-fareast-font-family:宋体;mso-bidi-font-family:times new roman;mso-bidi-theme-font:minor-bidi;" lang="EN-US">“A selective dark cytotoxicity photosensitizer: dual anticancer efficacy”“Biomedical developments for skin cancer”的报告。报告内容生动有趣,紧扣科研应用前沿。他们的报告主要包括以下内容:针对现有产品缺失以及技术瓶颈,进行研发,设出多种生物监测器,能够有效的监测和定位肿瘤细胞的位置以及变化,并系统研究了各种天然提取物对肿瘤细胞的遏制机理;此外他们还利用自然界昆虫攀爬各式表面的原理,研发出一种内含药物且表面具有微纳米纤毛结构的胶布,具有透气防水不过敏,可重复使用的优点,能够用于烧烫伤处理等医学领域等。

参会师生反响热烈,踊跃提问,就研究内容的热点与难点和张所长及王教授进行了深入讨论。

报告人简介:

Cheng-Chung Chang (张健忠) is a professor and chief of Graduate Institute of Biomedical Engineering, National Chung Hsing University of Taiwan (国立中兴大学). He has obtained his MS and followed by a PhD in Chemistry, with an emphasis in organic synthesis and photochemistry, in 1999 at department of chemistry, Tamkang University of Taiwan. He completed postdoctoral studies at IAMS, Academia Sinica of Taiwan in development for biosensor and drug discovery in 2006. He is presently leading an international team studying fluorophores sensors, NIR biomarkers, photosensitizers and biomimetic materials.

Hui-Min David Wang (王惠民) is a professor at Graduate Institute of Biomedical Engineering of National Chung Hsing University (国立中兴大学). He studied DNA gene/protein and the infamous SARS virus during his post-doctorate term at Taiwan’s Academia Sinica Institute of Biological Chemistry. He has got Ta-You Wu Memorial Award and Young Scholars Biotechnology Invention Award in Taiwan. His present study covers the search for a novel environmental resource in place of our world’s depleting natural resources; and melanogenesis inhibitors such as tyrosinase in vitro and in vivo research.